top of page
Fotografia Professional Barcelona

Projectes

   A poc temps del trasllat, la vida del Mercat Fira de Bellcaire, més conegut com els

Encants Vells, transcorre amb normalitat. Amb tota la normalitat que es pot associar

a un mercat originari del segle XIV, un dels més antics d'Europa, dedicat a la venda

de tota mena d'objectes nous i usats, on pots negociar el preu i on es pot gaudir i

participar, a primera hora, de la subhasta pública dels lots que després podran ser

venuts al propi mercat.

 

L'any 1928, amb la preparació de la ciutat per a l'Exposició Universal, es va decidir netejar el centre de la ciutat, enviant el mercat del seu emplaçament originari a un lloc aparcat: La Plaça de les Glòries.

 

Després de 85 anys situat al nord de la Plaça, al barceloní barri, el mercat es traslladarà a l'extrem oest de la mateixa plaça, a uns 300 metres de la ubicació actual.

 

Ara, la remodelació de l'entorn de la plaça, i sens dubte, l'afany urbanístic, portaran el mercat a abandonar el terra, per ubicar-se, per primer cop, en un edifici de nova construcció.

 

La modernitat, els equipaments i l'aspecte lluent que oferirà el Nou Mercat, farà que els Encants perdin, en gran mida, la seva essència: Un ambient erosionat com els productes que es venen; un espai que no ha deixat mai de tenir aspecte de provisionalitat; uns venedors que han fet del mercat casa seva; uns productes, que amb esperit de supervivència, viuen una darrera oportunitat.

 

A poc temps del trasllat... el Mercat deixarà de ser com és.

Fotografia Aliments. Fotograf Alimentació

Vell Bellcaire

   Aquest projecte pretenia mostrar Els Encants Vells, un mercat que ja coneixia com a usuari, però que ara tocava observar amb més profunditat: Compartir hores amb compradors i venedors, tractant de capturar quelcom de l'essència d'un mercat que perdrà el seu aspecte atemporal, i que físicament desapareixerà per traslladar-se a una nova localització.

 

L'experiència de les nombroses visites realitzades al mercat van ser realment interessants, vaig descobrir un petit món al costat de casa. Les converses amb alguns dels 'paradistes' i d'altres treballadors van generar un creixent interès en el funcionament del mercat. Sent un autèntic descobriment les subhastes públiques que encara es fan en 'duros'.

 

La idea del projecte va anar acabant-se de modelar un cop ja iniciat. En un inici va semblar que els venedors, com a representants del teixit humà d'un lloc tant emblemàtic i sentenciat, podien ser qui, amb els seus retrats, expliquessin la idiosincràcia del mercat. Però un aspecte més gràfic va anar guanyant terreny, i crec, reflexionant després de moltes fotos realitzades, que son els productes els autèntics protagonistes del mercadeig, juntament amb la relació que es crea amb els compradors, i evidentment, no podia oblidar el propi mercat físic i els seus punts neuràlgics que, al cap i a la fi, són els que amb total seguretat desapareixeran.

 

Com sempre, la selecció final de fotografies és la part més difícil. Despendre's d'algunes i tenir clar les que millor expliquen el que vols mostrar, i en quin ordre ho expressen millor.

 

Realitzat entre Gener i Febrer de 2013

Contacta amb nosaltres de la manera que et vagi millor!

 

IBfoto  ·  Ivan Belloso

657 892 194  (Tlf i whatsapp)

ibfoto@hotmail.com

bottom of page