top of page
IBfoto. Ivan Belloso Fotografia
  • Wix Facebook page
  • Twitter App Icon

Marcats per una foto... Kevin Carter

El mite popular explica que Kevin Carter, a Sudan, treu una foto d'una nena que agonitza mentre un voltor espera en segon terme, esperant haver trobat una pressa pel seu dinar. Carter observa l'escena i espera més de 20 minuts per aconseguir l'enquadrament perfecte. La foto és publicada per The New York Times i fins i tot és guardonada amb un Pulitzer, però les crítiques a la fotografia i al seu autor són brutals, marcant-lo com a un segon voltor que espera el defalliment de la pressa. Mesos després de la polèmica, Kevin Carter es treu la vida, incapaç de superar la culpa.

Com acostuma a passar amb els mites, algunes parts de la història s'han deformat, allunyant-se de la realitat.

Kevin Carter.jpg

Kevin Carter 1.jpg

Kevin Carter, fotògraf Sud-africà nascut el 1960, formava part d'un grup de fotoperiodis-tes coneguts com a Bang Bang Club. Quatre amics que van aconseguir algunes de les fotos més impactants dels últims temps de l'apartheid. Es qualificaven com a addictes a l'adrenalina amb una molt valenta missió: aconseguir "la foto", a qualsevol preu. La difusió de les seves fotos va contribuir a la condemna mundial de l'apartheid.

La voluntat de mostrar al món les injustícies que se succeïen, també van portar a Carter a viatjar a països com Sudan, a mostrar els efectes de la fam causada per les guerres civils, on va prendre la foto que ens ocupa.

Persona d'una alta sensibilitat, va quedar molt marcat per les experiències que va tenir com a fotoperiodista.

L'any 1994, en obtenir el premi Pulitzer va declarar que aquella era la foto més important de la seva carrera, però que no se sentia pas orgullós d'ella, de fet la odiava i estava penedit de no haver ajudat a la nena. Un parell de mesos després es suïcidava.

L'any 2005, Dan Krauss va produir 'La mort de Kevin Carter', un documental de 30 minuts que mostra imatges inèdites sobre la trajectòria de Carter i ens mostra el conflicte interior que li va suposar la foto: el dilema d'intervenir en els fets que passen davant de la càmera, o simplement mostrar-los tal i com son.

'Vaig comprendre que em trobava davant d'una sèrie de símbols de gran força

i volia assegurar-me d'aconseguir una imatge perfecta'

Estava la nena morint? Sí, cada dia morien molts nens degut a les condicions extremes de pobresa i falta de recursos, però la nena no estava morint-se en aquell moment. La nena estava a pocs metros del Centre d'Atenció que la ONU havia instal·lat a Ayod, en un espai que utilitzaven per defecar.

El 27 de Juliol de 1994 Carter es va suïcidar amb el monòxid de carboni del seu cotxe. No va poder gaudir del ressorgiment del seu país en deixar enrera l'apartheid, però va deixar enrera el dolor, el patiment i les penes que l'havien anat destruint per dins. 'He arribat a un punt en què el sofriment de la vida anul·la l'alegria. Em persegueixen els records de morts, de cadàvers, ràbia i dolor. Em persegueix la pèrdua del meu amic Ken'

L'any 2008, el diari El Mundo va fer un reportatge, viatjant a Ayod i al lloc on es va realitzar la imatge, per saber què havia estat de la nena de la foto. Allà van trobar al pare, i es va descobrir que la nena no era tal, sinó un nen anomenat Kong Nyong, que va morir l'any 2008 per 'febres'.

Esperem que us hagi interessat la publicació! Ens veiem properament!

Photoquiz & IBfoto

.

Tornar a

Deixan's el teu comentari

Gràcies pel teu Comentari!

IBfoto. Ivan Belloso Fotografia

  Serveis Fotogràfics Professionals. Reportatges, Books i Fotografia Publicitària.

To play, press and hold the enter key. To stop, release the enter key.

IBfoto   ·  Ivan Belloso   ·   657 892 194   ·   ibfoto@hotmail.com   ·   Barcelona

bottom of page