top of page
IBfoto. Ivan Belloso Fotografia
  • Wix Facebook page
  • Twitter App Icon

Robatori de Material Fotogràfic

El material fotogràfic s'ha anat convertint, des de fa temps, en un tipus d'article molt cobejat pels amics de l'aliè. Evidentment la principal causa és l'existència d'un mercat negre en el que obtenir articles a un preu molt inferior, i això és la primera cosa que ens ha de preocupar i sobre la que podem incidir més fàcilment. Mai, repeteixo, mai hem d'aprofitar aquestes situacions per comprar material, ja que en el futur un altre pot estar comprant el nostre material recentment desaparegut!

Material_Fotogràfic.jpg

Sigui com sigui, tots els fotògrafs podem prendre mesures per tractar de no ser els 'afortunats'. Cap d'elles són una autèntica meravella ni una solució infal·lible, però segurament ens poden ajudar a no tenir mala sort.

L'alt valor dels equips i l'esforç (i temps) que ens ha costat tenir-lo, fan que la prudència hagi de ser un principi fonamental, tant a casa, a un estudi, com quan sortim al carrer.

A casa, i per evitar que s'emportin el nostre material de feina si tenim la mala fortuna que ens entren a robar, pot ser interessant prendre unes mesures bàsiques:

- No deixar el material a simple vista, una càmera a sobre d'una taula mai passarà per alt!

- Ser discrets i no anar dient als quatre vents que tenim un equip fotogràfic meravellós, valorat en una muntanya d'euros. Si arriba a males oïdes, és un valor segur.

- Els lladres normalment no entren a una casa i es queden a viure, sinó que volen entrar i marxar el més ràpid possible. Si des de que entren a casa tot indica que ens dediquem a la fotografia, estarem clarament animant-los a buscar els elements més cars dels equips. Guardar parts en diferents llocs pot fer-los perdre un temps que no tenen.

- Per evitar perdre els irreparables arxius digitals que emmagatzemen en els discs durs, és interessant tenir còpies de tots els arxius (o si més no dels més importants) en diferents formats, o en el núvol. No s'ho podran emportar tot!

En el moment en que sortim a l'exterior hem d'extremar les precaucions, no cal obsessionar-se, però habituar-nos a estar més a l'aguait del que moltes vegades estem, i evidentment evitar les distraccions, el moment favorit dels nostres 'amics'!

- Com segurament ja heu sentit alguna vegada de boca d'alguna mare, el carrer està ple de perills! I tot i que no sóc gens alarmista, no hem d'oblidar que els nostres equips són un objectiu molt seductor, i anant cridant pel carrer "soc fotògraf" no és la millor idea. Extremar la prudència ens pot salvar d'un bon ensurt.

- Moltes vegades no és possible, però portar una motxilla senzilla (i fins i tot una mica destartalada), i no portar de forma massa visible logos de marques relacionades amb equips car, és un bon ajut per començar a ser discrets.

- Evitar les distraccions. Sé que és fàcil dir-ho, però deixeu de ser confiats i penseu que si algú està atent a robar-nos la motxilla, estarà principalment esperant a que estiguem pensant en les musaranyes. Portar ben agafat l'equip o lligar-lo a algun lloc quan estem aturats pot complicar molt el robatori mitjançant una estrebada. Mantenir l'equip sempre en contacte visual, i controlar si a una distància prudent hi ha persones de les que puguis sospitar, deixem les presumpcions d'innocència pels jutjats i no ens fiem de tothom! Agrupar el material quan estàs en grup també ajuda a que hi hagi més ulls atents al propi material.

- No deixis mai material a la vista en el cotxe, i tampoc deixis mai material de valor en el maleter del cotxe, i si no hi ha més remei, mai obris el maleter en el punt d'arribada, es preferible parar abans i posar a la cabina el que es necessiti i deixar el que no. Si quan aparques hi ha algú amb males intencions i tu ensenyes que tens el maleter ple...

- En mitjans de transport públics i en zones amb molta aglomeració de gent, per exemple en zones molt turístiques, portar la motxilla davant i no darrera.

- Molt de compte en deixar la motxilla a terra quan estem fotografiant, aquesta és la distracció principal de les que hem parlat abans, o és que no esteu molt concentrats quan feu una foto! Ah! I la càmera sempre lligada.

- Incidir de nou en que no s'ha de fer ostentació de l'equip, i no carregar amb material innecessari per plaer. És bo planificar prèviament quin material necessitarem, i així portar només el necessari.

- Evitar anar sol a fotografiar en llocs perillosos, informar-se sobre localitzacions que desconeixem, llocs abandonats...

- Cada dia apareixen noves tècniques per despistar a les futures víctimes, així que cal desconfiar de qualsevol situació que ens sembli estranya. I evidentment de persones que tinguin actuacions fora del normal.

Si has de viatjar amb el teu equip, a part de les ja mencionades:

- Si viatges amb avió, no facturis l'equip fotogràfic si no és absolutament necessari. De bosses i maletes obertes tots hem sentit a parlar en els aeroports. A part que el tracte que reben els paquets, moltes vegades, no és el més adequat per equips delicats.

- Extrema la precaució si estàs en zones amb de molt trànsit. Aeroports, metros que no coneixem i fins i tot les recepcions dels hotels, són espais que requereixen un plus d'atenció, que no pot ser restat de l'atenció als nostres equips. No deixar bosses, maletes, motxilles darrera nostre; no deixar-les a terra sense que les tinguem agafades.

- Utilitzar els serveis de caixa forta o de seguretat que disposi l'hotel on ens allotgem per guardar el material.

- Vestir de forma el més semblant possible a la que dur la gent allà on vas. Sembla clar que portar l'etiqueta de turista escrita al front no t'ajuda a passar desapercebut davant els oportunistes.

Preventivament i si ens trobem amb la situació que tots volem evitar ens pot servir d'ajut, o de consolació saber una sèrie de coses:

- Assegurar els elements més cars de l'equip; així com conèixer quines cobertures tenim en les assegurances que ja tinguem contractades (com la de l'habitatge...)

- Realitzar una llista de tot el material que tenim, indicant la marca, el model i el seu número de sèrie i guardant totes les factures. Un arxiu amb aquestes dades al núvol et pot ajudar en un moment de necessitat.

- Si ens han sostret material, sempre cal fer una denúncia a la policia corresponent, aquí ens serviran les dades anteriors, ja que en cas de ser trobat, el podran relacionar amb la nostra persona. Si sabem el lloc exacte on s'ha produït el robatori, és probable que hi hagin cameres de seguretat per la zona, no ens garanteix una gran investigació policial, però contra més informació aportem, millor.

- Posar en antecedents al servei oficial de la marca, demostrant que ets el comprador original i presentant la denúncia. Mai se sap si el material sostret passarà alguna revisió o reparació.

Desitjant que mai ens haguem de trobar en una situació en la que el nostre equip hagi desaparegut, espero que alguna de les mesures exposades siguin d'utilitat, així com convidar-vos a que expliqueu les vostres pròpies mesures per evitar rebre un dia una mala jugada.

Fotoquiz & IBfoto

Tornar a

Deixan's el teu comentari

Gràcies pel teu Comentari!

IBfoto. Ivan Belloso Fotografia

  Serveis Fotogràfics Professionals. Reportatges, Books i Fotografia Publicitària.

To play, press and hold the enter key. To stop, release the enter key.

IBfoto   ·  Ivan Belloso   ·   657 892 194   ·   ibfoto@hotmail.com   ·   Barcelona

bottom of page