top of page
IBfoto. Ivan Belloso Fotografia
  • Wix Facebook page
  • Twitter App Icon

Fotografia al carrer...

El passat Dissabte 28 de Març es va celebrar al barri de l'Eixample de Barcelona la inauguració d'una plaça amb nom de fotògraf, en aquest cas de fotògrafa, l'honorada és ni més ni menys que Anaïs Napoleón, considerada la primera fotògrafa a tot l'estat.

I no és una notícia menor pel món fotogràfic, ja que en tota la ciutat de Barcelona tant sols hi ha 5 espais dedicats a fotògrafs: els Jardins d'Agustí Centelles, el carrer de Francesc Boix i Campo, el Passatge de Napoleó (dedicat a Antonio Fernández Soriano, alies Napoleó), els Jardins del Dr. Coma i Llaberies, i des de fa uns dies, els Jardins d'Anaïs Napoleon.

Els jardins en qüestió estan ubicats en l'interior de la illa de cases situada entre la Gran Via de les Corts Catalanes i Casp, i entre els carrers Sardenya i Marina, des d'on s'accedeix. És bàsicament un parc familiar, enfocat als més petits, i que s'ha dissenyat com si d'un pis de l'Eixample es tractés.

interior parc a nap.png

Com passa a tots els pisos s'hi accedeix pel rebedor, on hi ha una instal·lació en memòria d’aquesta fotògrafa. Després es podrà passejar per tot el 'pis'. A la cuina hi trobem arbres fruiters i un terra pavimentat; a la terrassa hi ha taules i seients; i a les habitacions, tres en total, és on estan les zones de joc infantil i una zona de seients per a la gent gran.

Els Jardins d'Anaïs Napoleon, de 1.300 metres quadrats, és el 46è interior d'illa que es recupera a l'Eixample, però... qui va ser Anaïs Napoleó?

DSC8978-1024x682.jpg

Anaïs Napoleó

Es tracta de la pionera en el món de la fotografia més famosa. Anaïs està considerada com la primera fotògrafa professional de Catalunya, dedicada a la fotografia des de mitjan segle XIX.

Anaïs Tiffon va néixer a Narbona, França, l'any 1831. Amb 14 anys va instal·lar-se a Barcelona amb tota la seva família, i aquí és on va conèixer a Antonio Fernández Soriano, natural d'Albacete, que tot i ser militar i músic de professió, es treia un petit sobresou venent fotos per Barcelona.

687ee5473f0da6d6b8cf9774eb96ac4f.jpg

La parella va contraure matrimoni el 1850, i un any més tard va muntar un mini estudi en plenes Rambles Barcelonines, davant de l'Església de Sta. Mònica, amb el nom de 'Fernando i Anaïs' (Anaïs sempre va anomenar al seu marit com a Fernando, ja que no li agradava el cognom Fernández). El negoci va prosperar i es van instal·lar en diverses plantes baixes de les Rambles.

El nom del negoci va anar variant, però a partir de 1863 el nom que constava era 'Taller de Fotografia de Mr. Fernando y Anaïs Napoleon'.

1330615126_cartel-publicitario.jpg

Eren reconeguts pels seus contemporanis com a fotògrafs de gran prestigi. Anaïs va ser de les primeres a realitzar daguerreotips, i era una especialista en cartes postals, o cartes de visita. Sempre pendent dels avenços de la tècnica, van adquirir els drets d'explotació del cinematògraf, invenció dels Germans Lumière, i van obtenir la seva representació en 1896 per a Barcelona.

Darrere de les seves fotos estampaven els premis obtinguts, escuts i medalles segons van anar acumulant honors. Van treballar per diverses famílies reials i com no els cobraven, aquests corresponien amb honors i títols. L'any 1872, Antonio va rebre el títol de Fotògraf de Cambra, amb el permís d'estampar en les seves fotos i papers els escuts reials.

Diaris com El Noticiero Universal publicaven notícies d'Antonio i Anaïs com a notícies d'interès pels ciutadans; de fet, exposaven les seves fotos en unes vitrines en el Carrer Ferran on s'hi creaven cues per mirar-les.

El paper d'Anaïs va ser sempre decisiu, va fer un cert pas enrera en la seva dedicació a la fotografia, ja que contractaven als millors retocadors i il·luminadors del país per mantenir el nivell del seu estudi, passant a ocupar-se dels negocis familiars, de les propietats que posseïen i d'instal·lar nous estudis fotogràfics als seus fills

Els fills, a més de la fotografia, també es van dedicar al negoci del cinema, i Anaïs, dona molt religiosa, visionava totes les pel·lícules i exercia la censura amb ma de ferro.

En ple esplendor, van fer enderrocar el vell edifici, i van construir un de 'modern', situat encara al nº 18 de la Rambla de Sta. Mònica (actual Frontó Colom), on tenia fins i tot cotxeres per retratar els que desitjaven fotografiar-se en el seu carruatge o a cavall.

Anaïs va viure molts anys, fins a percebre la decadència de l'estudi i del cinematògraf. Va morir l'any 1912, amb 82 anys d'esgotament senil i diabetis. Al seu funeral, segons la premsa, van acudir 45 néts, i 18 besnéts. Va ser enterrada a Barcelona, ​​al cementiri de Montjuïc.

1298254048_850215_0000000000_sumario_normal.jpg

ex11_napoleonfotos4.jpg

fotoquiz

Tornar a

Deixan's el teu comentari

Gràcies pel teu Comentari!

IBfoto. Ivan Belloso Fotografia

  Serveis Fotogràfics Professionals. Reportatges, Books i Fotografia Publicitària.

To play, press and hold the enter key. To stop, release the enter key.

IBfoto   ·  Ivan Belloso   ·   657 892 194   ·   ibfoto@hotmail.com   ·   Barcelona

bottom of page